Dictionar Roman Explicativ
 
 
Dictionar » Dictionar Roman-Roman » absorbţie

absorbţie

Adauga o definitie | Adauga un cuvant nou.

Toate A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ş T Ţ U V W X Y Z

Cuvant:  
*) pentru a cauta în dictionar utilizaţi caractere româneşti.

absorbţie

Definitie preluata din dictionarul DEX Online Link

ABSÓRBŢIE, absorbţii, s.f. 1. Fenomen fizic prin care un corp lichid sau solid încorporează prin difuzie din afară o substanţă oarecare. ♦ Micşorare sau anulare a intesităţii unei radiaţii care cade pe un corp. ♦ Fenomen optic caracteristic lentilelor ochelarilor de vedere de a reţine, filtra etc. razele de lumină care dăunează ochiului. 2. Proces de pătrundere a apei, a substanţelor minerale şi organice, precum şi a gazelor în celulele organismului. ♢ Absorbţie intestinală = pătrunderea în sânge şi în limfă a produşilor rezultaţi din digestia alimentelor. 3. Încrucişare repetată a unei rase perfecţionate cu una ameliorată în scopul îmbunătăţirii radicale a acesteia. [Var.: absorbţiúne s.f.] – Din fr. absorption, lat. absorptio, -onis.

Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998

absórbţie s. f. 1. încorporare a unei substanţe oarecare de către un corp lichid sau solid, de către celule, ţesuturi sau organe. 2. mişcare a intensităţii unei radiaţii care trece printr-un corp, datorită pierderii de energie. 3. încrucişare a unei rase perfecţionate cu una neameliorată. 4. (ec.) fuziune de întreprinderi sau de societăţi în beneficiul uneia dintre ele. 5. (jur.) drept al unei instanţe superioare de a lua din competenţa instanţelor inferioare o cauză în curs de judecare. (< fr. absorption, lat. absorptio)

Marele dicţionar de neologisme, Florin Marcu, Editura Saeculum, 2000

Absorbţie ≠ desorbţie

Dicţionar de antonime, Mircea şi Luiza Seche, Editura Litera Internaţional, 2002

ABSÓRBŢIE s. încorporare, resorbţie, (înv.) sorbire.

Dicţionar de sinonime, Mircea şi Luiza Seche, Editura Litera Internaţional, 2002

absórbţie s. f. → sorbţie

Dicţionar ortografic al limbii române, Colectiv, Editura Litera Internaţional, 2002

ABSÓRBŢI//E ~i f. Fenomen prin care un corp solid sau lichid încorporează o substanţă oarecare din afară; absorbire. [G.-D. absorbţiei; Sil. -sorb-ţi-e] /<fr. absorption, lat. absorptio, ~onis

Noul dicţionar explicativ al limbii române, Litera Internaţional, Editura Litera Internaţional, 2002

ABSÓRBŢIE s.f. 1. Fenomen prin care un lichid sau un solid încorporează din afară o substanţă oarecare; absorbire. ♦ Extragere, aspirare. 2. Pierdere de energie a unei radiaţii care trece printr-un corp. 3. Încrucişare a unei rase perfecţionate cu una neameliorată. [Var. absorbţiune s.f. / cf. fr. absorption, lat. absorptio].

Dicţionar de neologisme, Florin Marcu şi Constant Maneca, Editura Academiei, Bucureşti, 1986

reabsórbţie s. f., g.-d. art. reabsorbţiei

Dicţionar ortografic al limbii române, Colectiv, Editura Litera Internaţional, 2002

MALABSÓRBŢIE s. f. tulburare de digestie, determinată de o deficienţă enzimatică şi de alterarea absorbţiei prin modificarea transportului alimentelor digerate din intestin în sânge şi limfă. (< fr. malabsorption)

Marele dicţionar de neologisme, Florin Marcu, Editura Saeculum, 2000

Adauga o definitie | Adauga un cuvant nou.

Toate A Ă Â B C D E F G H I Î J K L M N O P Q R S Ş T Ţ U V W X Y Z

Cuvant:  
*) pentru a cauta în dictionar utilizaţi caractere româneşti.
DIC-DEX